Przejdź do głównej zawartości

Beza Pavlova

 Witajcie, 

Ostatnio najczęściej wykonywanym ciastem lub tortem jest Beza Pavlova w różnych wariacjach smakowych.

Mój przepis na bezę:

Składniki:

- 6 białek (w temperaturze pokojowej),

- 300 g drobnego cukru lub cukru pudru

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 1 łyżka octu winnego białego ( soku z cytryny)

- szczypta soli


Wykonanie:

Nagrzewamy piekarnik do 130 stopni grzanie góra - dół 

Białka przelać do misy miksera dodać szczyptę soli i ubijać na najwyższych obrotach miksera do zesztywnienia białek. Zmniejszyć obroty i zacząć  dodawać po łyżce cukru lub cukru pudru cały czas ubijając. Gdy cukier się już rozpuści ( można sprawdzić miedzy palcami czy cukier się rozpuścił). Dodajemy po łyżce mąki ziemniaczanej i octu winnego ( jeśli nie mamy dodajemy sok z cytryny). I chwile ubijamy. 

Tak przygotowana masę wykładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia i firmujemy okrąg. Następnie w środku robimy dołek. Boki bezy formujemy według uznania. Ja zwykle formuje je łyżka lub specjalną skrobką z ząbkami. Można tez użyć widelca. 

Wstawiamy bezę do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy (suszymy) 2:30 godziny. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika. Po tym czasie beze zostawiamy najlepiej na cała noc do wystudzenia. 

Przekładając bezę używam szpatułki szerokiej metalowej. Zakupiłam ja do tynkowania tortu ale sprawdza się tez przy przenoszeniu ciast i bezy z blaszki na podkład. 

Do wypełnienia bezy używam najwcześniej bitej śmietany z serkiem mascarpone nie dodaje już do niej cukru gdyż beza jest słodka. Dla stabilnego kremu dodaje łyżeczkę żelatyny zalewam woda a po napęcznieniu wkładam na chwile do mikrofali gdy się rozpuści dodaje do ubitej masy. Beze najlepiej przekładać chwile max 2-3 godziny przed wydaniem wtedy nie nasiąka chyba ze posmarujemy ja czekolada przed nałożeniem kremu to nie nasiąknie. 

Nastepnie dekorujemy według uznania 😊












Smacznego ❤️🥰

Komentarze